Sådan tilføjede Fender abonnement til deres transaktionsforretning

14 June 2021- 8 min read

User cases Growth

“I want my ….. “🎸

“I want my MTV….”

 

 

 

8. klasse – året er 1985. Det store frikvarter. Lugten af leverpostej og torskerogn hænger tykt i klasseværelset hvor vi spiste vores medbragte mad.

Karsten har sin båndoptager med. Nu skal vi høre noget fedt. Brian, Morten og undertegnede samles rundt om katederet og lytter intenst.

”I want my .....”

” I want my MTV....”

Jeg synes selv jeg lavede en ret god luft-guitar version af Mark Knopflers efterhånden legendariske guitar-riff fra Money for Nothing.

Oh yeah the boy can play .... pandebånd und alles!

 

Men hvad har det med abonnement at gøre?

 

Forhåbentlig sidder du lige nu og nynner klassikeren for dig selv, mens din fod tapper med på 2 og 4. Fint. Bliv ved med det.

Mark Knopfler er en blandt mange i en lang perlerække af guitarhelte, der har valgt ikoniske Fender som deres foretrukne instrument. Listen er meget lang og tæller bl.a. også Jimi Hendrix, Eric Clapton, David Gilmour, John Mayor osv.

 

Den traditionelle forretningsmodel har foregået på denne måde:

 

En ung håbefuld guitarist har sparet sammen over lang tid, taget ekstra-vagter, levet på et stramt budget og endelig er der råd til at realisere drømmen om en Fender Stratocaster.

Afsted til musikbutikken – hvor sparegrisen slagtes på disken og guitaren erhverves.

 

Klassisk transaktion.

 

Denne forretningsmodel har virket fint for mange virksomheder i mange år – men....Fender ville mere.

Udover interaktionen med kunder hvert 20.-25. år (de holder længe sådan nogle guitarer) ville de gerne endnu tættere på kunderne og gerne være i løbende dialog.

Det blev til introduktionen af Fender Play – en online verden, hvor du bliver undervist af professionelle musikere i din foretrukne genre (blues, jazz, rock, akustisk) og instrument elektrisk guitar, akustisk, bas eller ukulule.

Dit valg.

Og ved du hvad?

Det var en god idé.

En rigtig god idé.

I løbet af 3 år kom der omkring 150.000 abonnenter på den platform og så kom der en pandemi, der tvang folk til at blive indendøre – og arbejde hjemmefra, og måske gøre noget mere ved det der ønske om at blive bedre til at spille et instrument.

Ved udgangen af 2020 var der ca. fire gange så mange der havde tilmeldt sig abonnementet. Iflg. en artikel fra Guitar Player var der omkring 950.000 abonnenter på Fender Play. Du kan selv gange op med ca. 99$ for et års abonnement.

I øvrigt var året 2020 også det år Fender solgte flest instrumenter.

Det er altså en glimrende måde at komme tættere på eksisterende kunder og i øvrigt tiltrække nye kunder.

(gæt om man kan få rabat på en ny Fender, hvis man er medlem af Fender Play?)

 

Ikke så ringe endda....

 

Det er altså ikke et spørgsmål om enten eller, når det drejer sig om at indføre en abonnementsmodel i sin eksisterende forretning. Man kan sagtens forene de to størrelser. Det er Fender et ret godt eksempel på.

Kunne du tænke dig at blive lidt mere inspireret om mulighederne for at tilføje et element af abonnement til din eksisterende forretning, så kan du med fordel downloade vores lille e-book der giver et par andre eksempler på virksomheder, der med stor fordel har tilføjet et abonnements-element til deres traditionelle forretning.

e-book download banner

 

 

 

About the Author

Find out more about the author and follow them and social media to stay connected with them

Jakob Soderberg

Jakob Soderberg

Jakob knows a lot about a lot of things. Including (not excluding) fundraising, subscription based business models, IPA's and IPO's plantbased foods and barefoot running.